Smartphones har gjort nästan hela den svenska befolkningen till amatörfotografer. För det mesta är kameran i en smartphone av ganska dålig kvalitet, och bilderna blir sällan fotografier i den högre skolan. Med några väl valda appar kan dock de flesta få fram hyfsade bilder.

Det bästa sättet att hitta de appar man tycker fungerar bäst är naturligtvis att helt enkelt ladda ned ett stort antal till sin telefon eller platta och sedan lattja runt med dem. Tyvärr finns det så otroligt många fotoappar idag att det är nästan omöjligt att gå igenom alla. Därför underlättar det med tester och guider, så att man kan sålla bort de allra sämsta utan att ens behöva prova dem, och gå direkt på guldkornen.

Fotor

Fotor utmärker sig genom att inte bara vara en app för smartphones och plattor. Den kan även köras som desktop-program, och det finns också en webbtjänst. Den fungerar ungefär som många andra foto-appar: det går att lägga på olika filter, göra bilderna ljusare eller mörkare, och leka lite med skärpedjupet. Fotor är anpassat för pekskärmar, och även Windows 8-appen kommer mest till sin rätt på en PC med pekskärm. Det finns dock även en variant för datorer utan pekskärm.

Mer om Fotor finns att läsa här.

YoCam

Vid första anblick ser YoCam ut som vilken annan fotoapp till iPhone som helst. Man kan ta ett kort, eller välja att använda ett foto som man redan har tagit. Sedan kan man välja att lägga på olika typer av filter, justera kontrast, ljusstyrka m.m., och lägga på andra effekter.

Så långt är det inget speciellt med YoCam, men det som får den här appen att sticka ut är det stora urvalet av filter och s.k. linser, som gör det möjligt att lägga olika effekter på bilderna. Det finns ett trettiotal filter, och till dessa kommer alltså linserna. Det här ger otroligt många kombinationsmöjligheter. Man kan även beskära bilderna på olika sätt. När man sedan är nöjd med resultatet kan man exportera det till ett eller flera sociala nätverk, däribland Instagram.